علی نظمی
استاد علی نظمی تبریزی در سال ۱۳۰۶ شمسی در شهر تبریز در یک خانواده متوسط دیده به جهان گشود. پدرش از شکارچیان زبردست و مشهور تبریزی به شمار میرفت و در زمان ولیعهدی مظفرالدینشاه در تبریز میرشکار وی بوده است.
نظمی تبریزی از محضر اساتیدی چون عباسقلیخان وقایعی، ملکالشعراء بهار و استاد محمدامین ادیب طوسی بهرههای فراوان بُرد.
نظمی در سرودن شعر، به ویژه غزل از سبک و شیوه دو شاعر نامدار شیراز، سعدی و حافظ پیروی میکند و خود به پیروی از این دو شاعر معجزنگار اعتراف و افتخار میکند:
«نظمی» به غزل شهره آفاق نمیشد
گر پیروی از سعدی شیراز نمیکرد
نظمی تبریزی استاد غزل است، اکثر غزلسرایان معاصر او را استاد غزل میدانند و غزلهای نظمی اغلب صورت استقبال از غزلهای سعدی و در موارد متعدد دیگر، چاشنی عرفان و گاه لحن قلندرانه دارد. شعر نظمی چنان ظریف و زیباست که گاهی اشعار سعدی را تداعی میکند و اگر کسی تخلص نظمی را برگیرد بدون شک شعرش را به سعدی نسبت خواهد.
از این شاعر بلندپایه کتابهایی به چاپ رسیده که از مشهورترین آنها دیوان غزلیات و تذکرهالشعرای منظوم و منثور «دویست سخنور» را میتوان نام برد.
(محمدتقی سبکدل، ۱۳۸۷: شش)
این سراینده با اینکه اکنون ۸۵ سال دارد، هنوز از سرودن شعر و تحقیق و تتبّع دست برنداشته است و غزلهایش چنان شیرین و دلانگیز است که گوئی:
«یک جوان ۲۲ ساله سر بر آستان معشوق میساید و غزل میسراید. در پایان همان طور که شهریار مُلک سخن عاشق و دلداده حافظ بوده و همیشه لسانالغیب را مُراد خود میدانست، نظمی هم عاشق و شیفته سعدی است و در شعرش میگوید:
شهریار و من شوریده شبی قرعه زدیم
خواجه افتاد به او، سعدی شیراز به من
در توصیف ایران
ایران من ای دیار هوشنگ |
ای مهد کمال و فرّ و فرهنگ |