خانه / مقالات / باکو کانون فعالیت های گروه های چپ

باکو کانون فعالیت های گروه های چپ

باکو افزون بر اینکه قطب صنعتی قفقاز به شمار می­رفت، کانون شکل­گیری گروه‌ها و جریان­های سیاسی با اندیشه­های چپ نیز بود. در ترویج اندیشه­های چپ در قفقاز، همانند دیگر نقاط روسیه چون آسیای مرکزی، تبعیدیانی که بیشتر آنان از انقلابیون روس بودند و علیه رژیم تزار دست به مبارزه زده بودند و نیز افراد دیگری که به طور داوطلب برای کار به آن منطقه رفته بودند، نقش اساسی داشتند.

از سال­های ۹۹- ۱۸۹۸، محفل­های سوسیال دموکراسی در باکو به وجود آمد. در سال ۱۸۹۹، شش و در سال ۱۹۰۱، تعداد پانزده محفل و گروه سوسیال دموکرات در شهر باکو وجود داشت. در سال ۱۹۰۱ کمیته حزب سوسیال دموکرات کارگران روسیه در باکو ایجاد شد و همین رویداد مهمی در تاریخِ جنبشِ پرولتاریای آذربایجان بود (انسیکلوپدی آذربایجان شوروی، ج ۱، ۱۹۷۶، ص ۵۵۲).

با گسترش فعالیت سوسیال دموکرات­ها در باکو، روزبه‌روز تشکّل­های آنها نیرومندتر و نیازشان به انتشار روزنامه و نشریات جهت ترویج افکارشان و برقراری ارتباط منسجم­تر با کارگران بیشتر می­شد.

از سال‌های آغازین سده بیستم رفته رفته جریان مبارزات کارگران شاغل در صنایع باکو روزبه­روز گسترش می­یافت و بلشویک­ها به دنبال حل مسائل و مشکلات پیش روی خود در سازماندهی و ایجاد تشکیلات برآمدند. آنان با پی­بردن به  نبود نشریات پیش روی خود در سازماندهی و ایجاد تشکیلات برآمدند. آنان با پی‌بردن به فقدان نشریات به زبان آذربایجانی که از طریق آنها بتوان ادبیات سیاسی و کارگری را به میان کارگران و توده­های مردم برد درصدد ایجاد تشکل­هایی برآمدند. در نتیجه در سال ۱۹۰۴ با تلاش‌های سلطان مجید افندیف، آ. م. استوپانی، پ. آ. جاپاریدزه و چند تن دیگر سازمان «همت» تشکیل شد (همانجا).

البته لازم به یادآوری است که در تشکیل همت کسانی چون محمدامین رسول‌زاده، محمدحسن حاجینسکی و عباس کاظم­زاده نیز حضور داشتند (سه‌ویتوخوسکی، ۱۳۸۱، ص ۶۴)[۱]. اما در تاریخ­نگاری شوروی در عمل با تحریف و دگرگونی بسیاری از رویدادها، نقش بلشویک­ها پررنگ شده و از نقش کسانی که بعدها به ملی­گرایی رو آوردند کاسته شده و یا در اصل به نقش آنها اشاره نشده است.

پیدایش سازمان همت در آستانه انقلاب ۱۹۰۵ در حقیقت به دلیل عدم توجه کمیته باکوی سوسیال دموکرات­ها به کار و تبلیغ در میان مسلمانان شاغل در صنایع نفت و دیگر بخش­های کارگری بود (همان، ص ۶۳). آنان از اکتبر سال ۱۹۰۴ روزنامه­ای مخفی به نام همت منتشر کردند که پس از انتشار ۶ شماره در سال ۱۹۰۵ از سوی پلیس توقیف شد (انسیکلوپدی آذربایجان، ج ۱۰، ۱۹۸۷، ص ۲۷۹).

در سال ۱۹۰۵ با پیوستن مشهدی عزیز بیگوف و نریمان نریمانوف به سازمان همت رهبری این سازمان تقویت شد (سه­ویتو خوسکی، ۱۳۸۱، ص ۶۵). این دو نفر و به­ویژه نریمان نریمانوف در تحولات آتی در منطقه نقش بسزایی داشتند.

اگرچه در تاریخ­نگاری شوروی کوشش شده تا به سازمان همت صبغه مارکسیستی داده شود، اما حضور عناصر ملی­گرا در این جریان تا آن اندازه پررنگ بوده که در انسیکلوپدی آذربایجان شوروی (۱۹۸۷، ج ۱۰، ص ۲۷۹-۲۷۸) ناگزیر از اشاره بدان شده­اند. در این زمینه که آیا همت یک سازمان با گرایش­های مارکسیستی بوده و یا به ملی­گرایی تمایل داشته ‌نظرگاه‌های گوناگونی مطرح است که جای بحث آنها در اینجا نیست. اما همین قدر یادآور می­شود که به نوشته یک تاریخ­نگار شوروی مقاله‌های همت از مواضع غیرمارکسیستی نوشته می­شد (سه­ویتوخوسکی، همان، ص ۶۴). اما شواهد و قراین دیگری نیز وجود دارد که این سازمان به کمیته باکوی حزب سوسیال دموکرات کارگری روسیه نیز نزدیک بوده و سرنوشتِ آنها متأثر از دگرگونی‌های آتی در درون حزب سوسیال دموکرات کارگری روسیه و تقسیم‌شدن آنها به دو گروه بلشویک و منشویک قرار داشته است. با وجود این، پافشاری تاریخ‌نگاران شوروی بر اینکه همت تنها یک سازمان سوسیال دموکرات و مارکسیست بوده منطبق با واقعیت­های موجود نیست (شاکری، ۱۳۸۴، ص ۱۷۶). اما به باور ما شواهدی نیز در دست است که وجود رگه‌های نیرومندی از گرایش‌های مارکسیستی در همت را نشان می‌دهد.

به هر صورت سازمان همت نقش بسزایی در دگرگونی­های سیاسی ـ اجتماعی قفقاز داشته و فعالیت­های آنها که در آغاز محدود به حوزه­های نفتی باکو می­شد به‌سرعت گسترش یافته و بخش­های دیگری از ماورای قفقاز مانند پتروفسک، تفلیس و گنجه را نیز دربر گرفت (همان، ص ۱۷۷). از این گذشته سازمان همت در ترویج عقاید و افکار سوسیال دموکراتیک در میان کارگران ایرانیِ شاغل در باکو و دیگر نقاط ماورای قفقاز نقش مهم داشت (همان، ص ۱۷۴).

پس از شکست انقلاب ۱۹۰۵ روسیه و استقرار ارتجاع استولیپین، سازمان همت از ضربات پلیس تزاری در امان نماند و تحت پیگرد قرار گرفت. بسیاری از رهبران آن بازداشت و برخی نیز رهسپار ایران شدند (شاکری، همان، ص ۱۷۷).

در سالهای پس از انقلاب ۱۹۰۵ سازمان همت اگرچه ضعیف شده بود توانست با فعالیت­های انقلابی، زیر رهبری کمیته حزبی باکو، گروه زیادی از کارگران مسلمان را متحد کند (انسیکلوپدی آذربایجان شوروی، ج ۱۰، ۱۹۸۷، ص ۲۷۹-۲۷۸). و در همان حال به انتشار نشریاتی به زبان آذربایجانی و انتشار بولتن­هایی پرداخت که از آن میان برنامه حزب سوسیال دموکرات کارگران روسیه بود که توسط نریمان نریمانوف ترجمه شده بود (همانجا).

هم­زمان با فعالیت سازمان همت، بلشویک‌ها روزنامه­هایی چون «باکینسکی رابوچی» را در سال ۱۹۰۶ و «باکینسکی پرولتاری» را در سال ۱۹۰۷ منتشر نمودند. «باکینسکی رابوچی» پس از انتشار نخستین شماره از سوی پلیس تزاری توقیف شد اما این روزنامه از سال ۱۹۰۸ به عنوان روزنامۀ کارگران صنایع نفتی باکو به شکل قانونی به صورت هفتگی منتشر می­شد (انسیکلوپدی آذربایجان شوروی، ج ۱، ۱۹۷۶، ص ۵۴۹).

پس از انقلاب ۱۹۱۷ روسیه و سقوط رژیم تزاری، سازمان همت فعالیت علنی خود را دوباره از سرگرفت و به نام سازمان «همتِ» حزب اجتماعیون عامیون کارگری روسیه شناخته شد. آنان در قفقازِ جنوبی فعالیت خود را گسترش دادند. موقعیت شهر باکو به لحاظ صنعتی بودن آنجا یکی از دلایلی بود که بلشویک‌ها توانسته بودند نفوذ قابل توجهی در میان کارگران آنجا داشته باشند و در جهت پیشبرد برنامه­های خود حرکت نمایند.

درباره‌ی روابط عمومی موسسه تاریخ و فرهنگ دیار کهن

همچنین ببینید

استمداد شهید ثق‍ه‌الاسلام از هیئت علمیه نجف

مداخلات ناستوده و پی‌درپی سپاهیان روس در آذربایجان،‌ دوباره امنیت و آسایش چندروزه را که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *