نخجوان که در جنوب غربی قفقاز کوچک قرار دارد همواره بخشی از ایران زمین بوده است، نخجوان کنونی بس از اشغال روسها، ترکها و سایر اشغالگران رویدادهای فراوانی را سپری کرده که تأسیس جمهوری ارس یکی از این رویدادها است. نخجوان از شمال و از شمال غربی و شمال شرقی با جمهوری ارمنستان به طول ۱۸۰ کیلومتر و از جنوب …
بیشتر بخوانید »ساحتار بلاگ لیست
اردوگاههای کار سیبری
این اردوگاهها نیز با همان اهداف اردوگاههای آسیای میانه فعالیت داشتند، با این تفاوت که سرزمین برف و یخبسته سیبری با آب و هوایی که گاه حتی به ۶۰ درجه زیر صفر میرسید، شرایط بسیار سختی داشت، برای همین هم در دادگاههای شوروی، بالاترین حکم برای مجرمان، تبعید به این اردوگاهها بود. روزی ۱۲ ساعت کار در معادن مخوف ذغالسنگ …
بیشتر بخوانید »دستگاه جاسوسی کا.گ.ب:
مرگ استالین باعث شد تا رئیس مورد اعتماد او در کا. گ. ب توسط خروشچف و یارانش تیرباران شود،اما این مسئله هیچ تغییری در ساختار و هدف این سیستم به وجود نیاورد. در همین راستا، این سیستم برای احاطه به مهاجران ایرانی سعی میکرد طوری برنامهریزی کند تا از هر ایرانی مهاجر، بهعنوان یک رابط و خبرچین برای خود استفاده …
بیشتر بخوانید »پیشهوری صدر فرقه
سید جعفر جوادزاده خلخالی (پیشهوری) فرزند جواد در سال ۱۲۷۲ شمسی در قریه زیوه (زاویه سادات) از روستاهای خلخال اردبیل در یک خانواده فقیر به دنیاامد. تحصیلات ابتدایی خود را در آنجا به اتمام رساند و در اوایل قرن بیستم که شرایط سخت زندگی بر کشور حاکم بود، در جستجوی کار از شهری به شهر دیگر مسافرت میکرد. او در …
بیشتر بخوانید »اصل ۱۵ قانون اساسی و طرح چند پرسش
«زبان»، به عنوان یک عنصر فرهنگی، ابزاری برای ارتباط میان انسانها و نمادی از هویت یک قوم و ملت محسوب میشود. بدیهی است غنای فرهنگ هر ملتی به عنصر زبانی که با آن تکلم میکنند بستگی دارد. به همین دلیل مسله زبان در چارچوب حقوق اساسی که نمود عینی آن قانون اساسی هر کشور است متجلی میگردد. در جمهوری اسلامی …
بیشتر بخوانید »انقلاب اسلامی تجلی هویت ملی
موسسه تاریخ و فرهنگ دیارکهن نویسنده : مرحوم رحیم نیکبخت چکیده انقلاب اسلامی ایران که در سال ۱۳۵۷ به پیروزی رسید تجلی خواست همگانی مردم ایران در برپایی نظامی نو بر پایه موازین شرعی و اسلامی بود. کسی که به عنوان مظهر و نماد خواست همگانی مردم، هدایت جریان انقلاب اسلامی را بر عهده داشت رهبری و مرجعی شجاع و مبارز به نام …
بیشتر بخوانید »تأسیس انجمن اسلامیه و بازگشت میرزاحسن مجتهد به تبریز
سرتاسر آذربایجان در آشوب و فتنه میسوخت و هنوز با وجود رادمردان بزرگی چون ثقـهالاسلام، آرامش و امنیت در سایه استقرار مشروطه به وجود نیامده بود که بهانه دیگری برای تفرقه و نفاق پدید آمد و آن تأسیس انجمن اسلامیه بود. کسروی در تاریخ مشروطه مینویسد: «… از روزی که حاجیمیرزا حسن مجتهد و دیگران با مشروطه دشمنی نمودند انبوهی …
بیشتر بخوانید »استمداد شهید ثقهالاسلام از هیئت علمیه نجف
مداخلات ناستوده و پیدرپی سپاهیان روس در آذربایجان، دوباره امنیت و آسایش چندروزه را که بعد از رسیدن آذوقه به ارمغان رسیده بود از بین برد. در این شرایط مهآلود، این تعرض مستبدانه نهتنها مردم آذربایجان بلکه مردم سایر نقاط کشور را نیز به خشم آورد و در تهران شبنامههایی علیه دولت روس پخش شد. (تاریخ بیداری ایرانیان، ج ۲، …
بیشتر بخوانید »ورود مخبرالسلطنه به تبریز و بیاعتنایی به سردار و سالار ملی
پس از آنکه اخبار تهران از قبیل خلع ید محمدعلیمیرزا و انتخاب احمدشاه و فتوحات ذیقیمت سپاهیان ملی به مردم تبریز رسید، مردم تبریز که تقریباً در تمام روزهای انقلاب مشروطه، شب و روز مشغول جنگ و دفاع بوده و در مقابل سی هزار سپاه خونخوار دولت سینه سپر کرده بودند، با شادمانی این واقعه مهم را به یکدیگر تبریک …
بیشتر بخوانید »فتنه انگلیس و روس در تسریع حرکت سردار و سالار ملی
اگرچه حضور ستارخان و باقرخان در تبریز موجب نارضایتی مخبرالسلطنه والی آذربایجان شده بود و او با ترفندهای بسیار سعی میکرد این دو مجاهد محبوب را از سر راه خود بردارد و اعضاء و محترمین شهر را وادار مینمود تا آنان را در رفتن به تهران زیر فشار بگذارند، اما پس از آنکه اسناد و کتاب آبی منتشر شد، معلوم …
بیشتر بخوانید »