ساختار تایم لاین

دسامبر, 2023

  • 2 دسامبر

    فرقه وهابیّت و اهداف سیاسی آن

    چکیده وهابیّت بعنوان یکی از فرق اسلامی با یاری خواهی از اندیشه‌های ابن تیمیه و دیگران (در قرون هفتم و هشتم هجری قمری)، در قرن دوازدهم هجری قمری به وسیله محمد بن عبدالوهاب بنیان گذاشته شد. این مقاله به چگونگی پیدایی و ساز کارهای سیاسی آن به لحاظ پشتیبانی فکری و عملی وهابیّت می‌پردازد. چیستی پایه‌های پیدایی و پشتیبانی سیاسی …

    بیشتر بخوانید »

نوامبر, 2023

  • 27 نوامبر

    جمهوری ارس در نخجوان

    نخجوان که در جنوب غربی قفقاز کوچک قرار دارد همواره بخشی از ایران زمین بوده است، نخجوان کنونی بس از اشغال روس‌ها، ترک‌ها و سایر اشغالگران رویدادهای فراوانی را سپری کرده که تأسیس جمهوری ارس یکی از این رویدادها است. نخجوان از شمال و از شمال ‌غربی و شمال ‌شرقی با جمهوری ارمنستان به طول ۱۸۰ کیلومتر و از جنوب …

    بیشتر بخوانید »
  • 22 نوامبر

    جهانی‌شدن و جایگاه بخش عمومی

    در آغاز هزاره سوم میلادی مضمون واژه دولت – ملّت هنوز به وسعت خود باقی است و این اندیشه بر استواری حیات «دولت – ملّت»[۱] تاکید دارد و نگارنده نیز قوام و دوام بخش عمومی (دولت) را در هزارۀ سوم یکی از پارادایم‌های اساسی در حوزۀ علوم سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتى نظامی می‌داند. چنانچه بخواهیم آیندۀ بخش عمومی (دولت) …

    بیشتر بخوانید »

اکتبر, 2023

  • 20 اکتبر

    تأسیس حکومت فرقه دمکرات آذربایجان

    پس از چند سال بسترسازی‌های عوامل سیاسی و ‌امنیتی شوروی برای الحاق آذربایجان ایران به جمهوری آذربایجان، که به خصوص در خلال سال‌های اشغال ایران از شهریور ۱۳۲۰ به صورت همه‌جانبه شروع شد، سرانجام تصمیم قطعی برای عملی‌کردن آن، در خرداد ۱۳۲۴ از طرف استالین گرفته شد. در همین مرحله بود که به کمیساریای ‌امور خارجی اتحاد شوروی و کمیته‌ …

    بیشتر بخوانید »
  • 19 اکتبر

    ترویج ترکی قفقازی

    از جمله جریان‌های که به صورت خزنده توسط عوامل برجسته‌ فرهنگی ـ‌ امنیتی شوروی هدایت می‌شد، ترویج ترکی قفقازی در نشریات و مطبوعات آذربایجان ایران بود. در این دوره برای هرچه مستحکم‌تر کردن باور وابستگی و برتری فرهنگ و ادب جمهوری آذربایجان شوروی در برابر آذربایجان ایران، شعرا و نویسندگان ایرانی را بر آن می‌داشتند تا با لهجه و اصطلاحات …

    بیشتر بخوانید »
  • 18 اکتبر

    پس از مرگ استالین

    بعد از مرگ استالین (۱۹۵۳/۱۳۳۲) یخ وحشتناک فاشیسم بلشویکی روسی ترک خورد، پایه‌های استالینیسم سست شد و گوشه‌هایی از جنایت‌های دوران او آشکار شد، به خصوص این مسئله را می‌توان در گزارش سری نیکیتا خروشچف به کنگره بیستم حزب کمونیست شوروی در سال ۱۹۵۶ مشاهده کرد که با این کار خروشچف، موضوع استالین‌زدایی حالت جدی به خود گرفت؛ با این …

    بیشتر بخوانید »
  • 17 اکتبر

    اردوگاه‌های کار سیبری

    این اردوگاه‌ها نیز با همان اهداف اردوگاه‌های آسیای میانه فعالیت داشتند، با این تفاوت که سرزمین برف و یخ‌بسته سیبری با آب و هوایی که گاه حتی به ۶۰ درجه زیر صفر می‌رسید، شرایط بسیار سختی داشت، برای همین هم در دادگاه‌های شوروی، بالاترین حکم برای مجرمان، تبعید به این اردوگاه‌ها بود. روزی ۱۲ ساعت کار در معادن مخوف ذغال‌سنگ …

    بیشتر بخوانید »
  • 16 اکتبر

    اردوگاه‌های کار آسیای میانه

    وظیفه اصلی این اردوگاه‌ها به کارگیری زندانیان در زمینه فعالیت‌هایی چون استخراج معادن، ساخت جاده و راه‌آهن، کشاورزی و … بود که در جمهوری مختلف آسیای میانه قرار داشتند. گرچه هوای گرم و سوزان این مناطق، زندانیان را بسیار می‌آزرد و تعداد زیادی هم در این اردوگاه‌ها تلف شدند، ‌اما در مقایسه با اردوگاه‌های سیبری وضع به نسبت بهتری داشتند.

    بیشتر بخوانید »
  • 15 اکتبر

    قربانیان سوسیالیسم

    سرگذشت اکثر ۲۵، ۳۰ هزار نفر پناهنده ایرانی به شوروی نشان می‌دهد که همگی آنها قربانی شدند. از دهقانان فریب‌خورده گرفته تا سربازانی که بدون کمترین مشی سیاسی و بنابه دستور فرماندهانشان مجبور به عبور از مرز شدند، حکایت غم‌انگیزی از آوارگی مردمی دارد که قربانی ‌امیال رفیق استالین‌ها و میرجعفر باقراوف‌ها شدند. هر چند در این قربانگاه شوروی حتی …

    بیشتر بخوانید »
  • 14 اکتبر

    آذربایجان میدان قتل و غارت فرقه و ارتش

    غارت و چپاول ‌اموال و احشام مردم و عشایر، تجار و خان‌ها از جمله کارهایی بود که خیلی از هواداران فرقه در لباس فدائیان انجام دادند که در خیلی از موارد به قتل‌های وحشیانه نیز منجر ‌گردید. اولین پیامد این قتل و غارت‌ها، کاشته شدن تخم کینه و خونخواهی در دل بازماندگان مقتولان و غارت‌شدگان بود که همه آنها منتظر …

    بیشتر بخوانید »